MK808B een mini Android computer voor slechts een paar tientjes

Door Diqiu-Long op dinsdag 23 juli 2013 19:45 - Reacties (8)
Categorie: Gadgets, Views: 4.801

Ik bezit nu al ruim een half jaar ongeveer een MK808B mini Android computer welke een RK3066 chipset van Rockchip bevat wat een A9 dualcore is die tot 1.6Ghz zou moeten kunnen draaien en bij gestaan word door een Mali-400 MP4 welke daardoor dus behoorlijk wat power heeft en zelfs nu anno 2013 nog goed mee kan.

De performance komt eigenlijk dus in de buurt van Terga3 chipsets, al is deze RK3066 nog steeds langzamere, het is eigenlijk de Mali-400 MP4 welke hem onderscheid van bijvoorbeeld de MT6577 die je in goedkope smartphones vond vorig jaar, maar hij komt wel nog goed mee met de A7 chipsets zoals de A31 van Alwinner en de MT6589 van Mediatek.

Al die power zit dus in een hele kleine stick, niet veel grotere dan gewone USB sticks eigenlijk.

http://tweakers.net/ext/f/S2lXBI2MDpy1hyl3nla6mAnz/full.jpg

Persoonlijk gebruik ik deze mini Android computer als mediaspeler en daar leent ie zich uitstekend voor, met een custom zoals Finless 1.7 en een bijhorend true 1080p kernel haal je er tevens het meeste uit als mediaspeler.

Het afspelen van video's gaat overigens met de standaard video speler die gewoon video heet en daar kun je praktische iedere formaat tegen aan gooien en hij speelt het allemaal af. Ik zelf hang er altijd een externe hdd aan en daar zet ik dan de video's op.

Games.

Uiteraard kun je er ook mee gamen door een usb controller aan te sluiten kun je bijvoorbeeld lekker Mario kart 64 met de hulp van Mupen64+ AE, het enige wat je wellicht nog zult moeten doen is de buttons van de controller instellen in Mupen64.

Ik zelf gebruik deze controller van buyincoins, ik had bij toeval de betere versie gekregen, ik had namelijk de versie zonder anologe sticks gekocht.

Bediening.

Je kunt de mini computer eigenlijk net zo bedienen als een gewoon computer, namelijk met een toetsenbord en muis, maar erg praktische is dat niet al hij dient als smart tv of media speler.

Dus ik zelf gebruik de rk remote control app om mijn MK808B te bedienen en dat werkt echt heel fijn, het is dan net alsof je een touchpad van een notebook bediend, alleen heb je geen rechter muisknop.

http://tweakers.net/ext/f/m6iv2R8CXCkMAD8KFGFN3I3A/full.png

Andere opties zijn overigens een soort toetsenbord en muis in een ter grote van een afstandbediening, zoals een RC11 remote bijvoorbeeld.

Je kunt de MK808B overigens kopen bij Geekbuying.com

En op GoT vind je een topic welke over mini tv sticks zoals deze gaan.

Ik had meer kunnen schrijven over de MK808B, maar vooralsnog is het dit en misschien dat ik later nog wat screenshots en benchmarks zal draaien.

Volgende: Goedkope trein kaartjes naar Parijs bij de Thalys 02-08 Goedkope trein kaartjes naar Parijs bij de Thalys
Volgende: Klassiek nat scheren maakt scheren leuk - Florena Comfort Scheercreme 21-07 Klassiek nat scheren maakt scheren leuk - Florena Comfort Scheercreme

Reacties


Door Tweakers user SolvingStorm, woensdag 24 juli 2013 10:18

Hallo, zojuist heb ik ook zo'n apparaatje gekocht. Maar ik hoor net dat veel van deze mini computers problemen hebben met hun WiFi. Wat is jouw ervaring met dit apparaat? (Had ik misschien beter kunnen vragen voordat ik bestelde, maarja...)

Door Tweakers user Diqiu-Long, woensdag 24 juli 2013 11:07

SolvingStorm schreef op woensdag 24 juli 2013 @ 10:18:
Hallo, zojuist heb ik ook zo'n apparaatje gekocht. Maar ik hoor net dat veel van deze mini computers problemen hebben met hun WiFi. Wat is jouw ervaring met dit apparaat? (Had ik misschien beter kunnen vragen voordat ik bestelde, maarja...)
Ik heb er nu een USB netwerk adapter aan zitten zodat ik hem op de Lan kabel aansluiten en dat werkt veel beter.

Maar de WiFi is wel acceptabel, ik haalde er 4 a 5mbps mee, dus het is minder stabiel en soms zullen YouTube video's minder fijn afspelen.

Je kunt nog snel bij een Intertoys gaan kijken voor zo'n usb netwerk adapter van sitecom, die hebben ze in de uitverkoop voor § 2,95 en dat is zijn geld dubbel en dwars waard.

Ze verkopen hem overigens voor de Wii.

http://www.intertoys.nl/games/netwerk-adapter-592865.html

Door Tweakers user SolvingStorm, woensdag 24 juli 2013 12:21

Ok, bedankt voor je reactie en de tip! Ik ben benieuwd wanneer hij binnen is en of het een beetje is wat ik er van verwacht.

Door Tweakers user pe1dnn, woensdag 24 juli 2013 15:56

Ik heb deze ook, gekocht bij Geekbuying. Er zijn ook Nederlandse sites die ze verkopen, maar al snel voor 3x zo veel als in China. Dan is Nederlandse garantie leuk maar als je voor dat geld ook nog 2 nieuwe kan kopen een beetje zot.

Op zich is het een meer dan prima ding, echter zijn er wel wat kanttekeningen. Voor een Tweaker geen probleem, maar als kant en klaar product voor je a technische familie is het geen aanrader.

Allereerst is de stock ROM niet goed genoeg. Ik zelf gebruik, net als de reviewer, de Finless 1.7 ROM in plaats van stock. Er worden WiFi problemen gerapporteerd, veel geven als oorzaak de antenne maar bij mij bleek ook dat de Finless 1.7 ROM veel meer AP's ziet dan de stock ROM, de Finless 2.1 ROM of de Minix Hybrid ROM voor de MK808B. Dus ongeveer het eerste wat je moet doen is leren hoe je hem moet flashen en met wat. Alleen dat al maakt het ongeschikt voor het grote publiek.

Op Freaktab is verreweg de meeste informatie te vinden over alles wat met deze en soortgelijke sticks te maken heeft. Maar ook op Gathering of Tweakers is een hoop informatie te vinden.

Ten tweede is nog veel software in ontwikkeling waardoor nog niet alles uit de stick gehaald kan worden. Met name 1080p geeft nog problemen, zo is er een gepatchte libstagefreight library nodig (en dat is nog handwerk want deze zit niet in Finless 1.7 ROM en zoals gezegd hebben andere ROM's weer andere problemen).

Inmiddels is er sinds een paar dagen een exprimentele XBMC versie van Gotham alpha 6 voor libstagefreight die het bijna helemaal goed lijkt te doen. Daarvoor zaten een paar versies met problemen waarbij alleen alpha 1 min of meer goed werkte. Hoe dan ook, allemaal nog experimenteel en nog zeker geen productie versie. De XBMC activiteit (en links naar de benodigde software) is te volgen in een tread op het XBMC forum.

Ook beslist niet te vergeten is dat de voeding die meegeleverd wordt niet stabiel is. Dit zorgt voor allerlei raar gedrag en onstabiliteit van de stick. Ik gebruik zelf een Sony PC Vita voeding (die je wel iets moet aanpassen vanwege rare Sony only plastic nokjes) en dan is de stick super stabiel. Er zit trouwens geen aan/uit schakelaar op de MK808B, de bedoeling lijkt dat die gewoon aan blijft staan.

Ik heb ook klachten gehoord over de HDMI kabel; ik heb er zelf geen probleem mee.

Ik gebruik zelf de 720p kernel die bij Finless 1.7 zit, die schaalt de 720p weer naar 1080p. 1080p films spelen goed (maar dus op 720p dat weer opgeschaald is naar 1080p). Er is ook een "echte" 1080p kernel maar het nadeel daarvan is dat schermtekst en iconen dan ook erg klein worden want die schalen niet naar hun oorspronkelijke formaat. Die 1080p kernels zijn gepatchte 720p kernels, een kernel van scratch bouwen is helaas nog niet mogelijk omdat Rockchip de kernel code voor zichzelf houd (tegen de GPL regels maar ze doen het gewoon). Dat geld met name voor de WiFi en bluetooth drivers.

Voor de besturing gebruik ik een RC11 flymouse, dat werkt prima op de stick te besturen.

Youtube, uitzending gemist enz werken prima. De RC11 flymouse is niet vergelijkbaar met een TV remote, bij de besturing moet je wisselen tussen muis mode en toetsenbord dus niet voor iemand die een hekel aan knoppen heeft of een besturing verwacht zoals die van een media speler. Echter aan de andere kant fijn dat je tekst kan invoeren via een Querty toetsenbord wat beter werkt dan een on screen toetsenbord (ik gebruik het NULL keyboard om het scherm toetsenbord te verbergen.

Op dit moment zijn er ook quad core varianten; echter die staan nog meer in de kinderschoenen. Helaas zorgen die er wel voor dat de aandacht voor de dual core RK3066 wat minder aan het worden is.

Kortom, een heel leuk tweak dingetje met een hoop potentie, maar verwacht geen out-of-the-box beleving. Overigens was het tweak gehalte en de software openheid (stock android met alle duizenden apps) voor mij juist een reden om hem te kopen, het is heel leuk speelgoed.

Door Tweakers user SolvingStorm, woensdag 31 juli 2013 14:05

Zojuist het apparaat geflasht, en dat is helemaal goed gegaan!
Ik heb het gevoel dat de WiFi ook stabieler is geworden. Ik kon voorheen geen youtube filmpje normaal kijken en nu laadde hij vrij snel het filmpje in. Ik heb hem qua afspelen van films nog niet getest, dus ik blijf benieuwd naar wat het apparaatje allemaal kan.

Door Sterbinsky, dinsdag 20 augustus 2013 23:06

Welke app gebruik je precies als remote control? De apps die ik tot nu toe gebruik, bevallen niet heel goed. In Google play store vind ik niks met rk remote control.

Door Tweakers user Fybz, vrijdag 27 september 2013 10:52

Interessant artikel en reacties. Heb die van mij al een tijdje maar eigenlijk nog niet veel mee gedaan. Ik heb voornamenlijk 1080p materiaal en dat kan de wifi niet echt aan. Ik wil daarom een usb netwerk adapter gaan aansluiten, maar dan loop je weer tegen het beperkte aantal aansluitingen aan. Op de USB poort heb ik al de ontvanger van mn logitech k400 toetsenbordje zitten. Iemand positieve ervaring met het aansluiten met een USB hub (al dan niet powered) op de MK808B?

Door Tweakers user Diqiu-Long, vrijdag 27 september 2013 11:04

Volgens mij kun je gewoon zo'n USB hub aansluiten, maar of dat met alle USB devices werkt zou je gewoon even moeten uitproberen.

Ik zelf heb ook zo'n USB netwerk adapter en die heb ik dan op een USB poort aangesloten en de tweede USB poort gebruik io voor mijn externe usb hdd welke geen aparte voeding nodig heeft.

Kwa power red de stick het net, want soms ontkoppeld de USB hdd zich plots en daarna koppeld hij zich weer, maar dat is minder leuk als je een film het kijken was.

Reageren is niet meer mogelijk